ABLAK

Ablak  
"Nekem az „Ablak” egyet jelent Déri Jancsival. (Azt hiszem, amióta ő nincs, nem is nagyon láttam ebből a műsorból…)
Péntekenként kora este gyakran azért ültem az „Ablak” elé, mert hihetetlenül elkötelezettje voltam - és vagyok - az élő adásnak. Déri - és még néhányan a műsorvezetők közül - azt a hatást tudták kelteni bennem, hogy mindaz, ami a műsorban történik, szinte kiszámíthatatlan, esetenként fésületlen, de ettől szép.
Olyan volt az „Ablak”, mintha a televíziózás ragyogóan fényes őskorát idézné. (Talán itt lenne az idő, hogy megújítsuk?!)"

ABIGÉL

ABIGÉL  
"Gyerekkorom kedvenc filmsorozata volt, melynek epizódjait - ha jól emlékszem - vasárnap esténként lélegzetvisszafojtva néztünk mindig Édesanyámmal. Általában véve is oda voltam a Zsurzs Éva rendezte tévéjátékokért, amelyekből manapság több tucat is elkelne a Magyar Televízió képernyőjén."

DELTA

DELTA  
"Nekem máig a Delta, a televízió tudományos híradója egyenlő Kudlik Julival, és Kudlik Juli maga a Delta. Ragaszkodtam például állandó főcíméhez, olyannyira, hogy amikor megújították a kezdő képsorokat, úgymond „korszerűbbre” cserélték, magam is levélben tiltakoztam ez ellen.
Az meg aztán teljes képtelenség, ahogy ezt az intézményesült személyiséget, Kudlik Julit - három-négy évtizedes szolgálat után - eltüntették a képernyőről.
Az biztos, hogy az én tévémben helye lenne, mégpedig olyan, amilyenre ő csak igényt tart!"

JOGI ESETEK

JOGI ESETEK  
"Nem nagy kunszt kedvenceim közé sorolni ezt a műsort, amely egyik szakértőjétől, dr. Erőss Páltól lett igazán azzá, amivé lett. Ha Erőss Pál ma még televíziózna, garantáltan ő lenne az egyik - elnézést az agyoncsépelt kifejezés miatt - megasztár.
Ez a műsor és „Jogerős” Pál - ahogy a nézői ragaszkodás őt viccesen nevezte - egy országot tett jogban és hivatali bürokráciában járatosabbá.
Milyen kár, hogy e műsor legújabb kori változata az elmúlt egy-két évben egy kis nyomot sem tudott hagyni bennünk!"

KÉK FÉNY

KÉK FÉNY  
"Vessenek meg érte, én Szabó Lászlóval együtt is rajongtam a „Kék fény”-ért, mert úgy tett, mintha azt a kevés bűnt, amely a 70-es 80-as évek Magyarországán elkövetnének, mind megmutatná a széles nyilvánosságnak. Szabó is hallatlanul szuggesztív egyéniség volt, még ha nem is a televíziózás műfajában tartottam őt profinak. Persze, igazán akkor tanultam meg ezt az embert tisztelni, amikor bekövetkezett a rendszerváltás és ő bejelentette: felhagy az újságíróskodással és a televíziózással, mert ő az előző rendszerhez lojális. Szabó munkásságából engem igazán ez a pillanat ragadott meg."

RÓZSA SÁNDOR

RÓZSA SÁNDOR  
"Őszintén szólva én a film főszereplőjéről, Oszter Sándorról hosszú ideig azt hittem, hogy őt tényleg Rózsa Sándornak hívják és főfoglalkozású betyár.
A női nézők elolvadtak Rózsa-Oszter Sándor láttán, mi, férfiak pedig azt a becsületes kivagyiságot és öntudatot irigyeltük tőle, amit a filmben mutatott.
Ennyi évvel a film vetítése után bevallhatom: varrni tudó nagynénémmel Rózsa Sándor nyomán csináltattam magamnak egy betyár-hű inget és gatyát. (Ne tessék megmosolyogni, alig voltam 10 éves!)"

TELE-FERE

TELE-FERE  
"Vitray Tamás munkásságát - Vitray Tamás után - szerintem én ismerem a legjobban ebben az országban. Valószínűleg már a kiválasztása sem volt véletlen, hiszen eszmélésem időszakától minden egyes műsora előtt ott térdeltem, az egyik fotelnek támasztva magam.
Nekem Vitray volt a csúcs, az elérhetetlen, a bálvány. Arra már nem emlékszem pontosan, hogy a közvélekedés volt-e inkább meghatározó a Vitray-imádatomban, vagy saját benyomásaim.
Több évtizedes történetünket hosszú lenne itt most leírni, egy biztos: a Tere-fere volt az a Vitray-produkció, amelyben viszonylag tartósan és alaposan együtt dolgoztunk; én voltam az ő színpadi talk show-jának a közönségbemelegítője, aki a színházi nézőteret törekedett „hangulatba hozni”, viszont adásba egyetlen egyszer sem kerülhettem. Ezt mindig lecsippentette az elejéről Vitray.
Mindenesetre elvitathatatlan érdemei vannak abban, hogy a magyar televíziózás a 90-es évek közepéig világszínvonalú tudott lenni és maradni."

TENKES KAPITÁNYA

TENKES KAPITÁNYA  
"A sorozatra már nem nagyon emlékszem, de a film nyomán írt slágerre még igen: „és akkor jött a Tenkes kapitánya…” Félve említem csak, hogy én a kurucok és labancok harcából többnyire a labancoknak drukkoltam, mert számomra szimpatikusabb színészek alakították őket.
Zenthe Ferencről pedig annyit, hogy megkapó természetességgel hozta ezt a figurát is, tényleg egy egész ország rajongott érte. (Ehhez képest évtizedekkel később tudtam meg, amikor még a tévé által nem közvetített talk show-mban Zenthe bevallotta: ő bizony még lovagolni sem tudott, miközben a harcos Tenkes kapitányát alakította. Nem mintha ez levonna bármit is kitűnő alakításának értékéből!)"

TV MACI

TV MACI  
"A Tévémaci és a Futrinka utca az én Harry Potterem, csak valahogy emberszabásúbb kiadásban.
Gargalizálni például egészen biztosan a tévémacitól tanultam, a Futrinka utca Böbe babájának és Cica Micájának jellegzetes hanghordozását máig képes vagyok utánozni.
Arra pedig világéletemben vágytam, hogy olyan komfortos lakásom legyen egyszer, mint a Tévémacié. (Majdnem olyan lett!)
Nekem ezek a figurák voltak gyerekkori harmóniám tartozékai. Vajon a ma négy-nyolc éves gyerekeknek ad-e ilyen szelíd, békés „tartozékokat” a televízió?"

TAMÁSI ESZTER

TAMÁSI ESZTER  
"Takács Marikával együtt ők szintén a magyar televíziózás elévülhetetlen részei. Milyen hihetetlen, hogy mennyire hamar elmentek mindketten!
Nekem személyesen Tamási Eszterből életének utolsó 2-3 éve jutott, mert a véletlen úgy akarta, hogy csak nagy betegen kerülhettem hozzá közel, egy róla szóló portréfilm készítőjeként. Mint utóbb kiderült: ez az órás portréfilm róla az egyetlen volt 30 évnél is hosszabb munkássága során.
De legalább Eszternek is Marikának is azt a mosolyát őrzi a kollektív emlékezet, amelyben mindig is részesítetek bennünket. (Az lenne ám az igazi, ha csak egyetlen napra is olyan televíziót vezethetnék, ahol ők köszönnek be!)"

Az első "tévészemélyiség": Öveges tanár úr... Balog Mária – élete első tévészereplésén A Magyar Televízió első monoszkópja Forgat a vasárnap esti képes hetilap, az Élőújság stábja: Pásztor Ferenc szerkesztő, Mátray Mihály operatőr és Bíró Miklós segédoperatőr Kende Márta rendező és a bemondók: Takács Márta, Varga József, Tamási Eszter Lukács Loránd, az egykori motorcsónak-bajnok operatőr egy pesti háztetőn Az "ősidők" Orion-televíziója Szepesi György és a németes akcentusával kedveltté vált humorista: Brachfeld Siegfried Az első Öveges-kísérleteket is tartalmazó vegyes műsort egy akkor érettségizett szigetszentmiklósi kislány konferálta: Takács Marika. Egy tehetségkutató énekversenyről hívták be "megnézésre"... A pályakezdő Vitray - itt még rádiómikrofon előtt CSAK ÜLÖK ÉS MESÉLEK - Vitray Tamás CSAK ÜLÖK ÉS MESÉLEK - Vitray Tamás DELTA - Kudlik Júlia FUTRINKA UTCA FUTRINKA UTCA A HÉT HÍRADÓ INDUL A BAKTERHÁZ - Koltai Róbert, Olvasztó Imre Az Intervízió emblémája A Magyar Televízió egykori emblémája RIPORTER KERESTETIK SZOMSZÉDOK Zenthe Ferenc: Taki bácsi - taxisofőr, Palócz László: Sümeghy Oszkár - operaénekes, Máriáss József: Bőhm bácsi - közös képviselő TÉVÉMACI TÉVÉTORNA